UČILNICA TOLKAL

Kaj vem o tolkalih?

O TOLKALIH

Tolkala so glasbila, na katera se igra z udarjanjem, drgnjenjem, strganjem ali  stresanjem. Delimo jih na ritmična (komplet bobnov, konge, ropotulje, …) in melodična (marimba, vibrafon, ksilofon, zvončki,…). Delimo jih tudi na idiofona (to so tista glasbila, ki jim lahko določimo tonsko višino) in membranofona (to so tista glasbila, ki imajo čez obod bobna nameščene umetne opne ali živalske kože). 

Na tolkala se lahko igra z rokami, različnimi lesenimi ali plastičnimi palicami, ki imajo lahko volneno, plastično ali leseno glavico, ter z metlicami in udarjalkami iz šib.

NAJPOGOSTEJŠA TOLKALA

MALI BOBEN

Mali boben je sestavljen iz oboda bobna (lahko je iz lesa, kovine ali pleksi stekla), open, napenjalcev opne, vijakov, obročev, napenjalca mrežice in mrežice.

KOMPLET BOBNOV

Komplet bobnov je sestavljen iz malega bobna, tom-toma 1, tom-toma 2, stoječega tom-toma, bas bobna, dveh pedalnih činel, ritem činele in viseče činele. Na njih se igra z lesenimi palicami, metlicami in nogami.

KSILOFON

Ksilofon je melodično glasbilo, manjše od marimbe, na katerem so na okvir nameščene uglašene lesene ali sintetične ploščice, pod katerimi so odmevniki.

MARIMBA

Marimba je melodično tolkalo, je večja različica ksilofona. Za razliko od ksilofona so na marimbi ploščice širše, daljše in tanjše. Na njo igramo najpogosteje z dvemi, štirimi, izjemoma pa tudi šestimi in osmimi palicami.

VIBRAFON

Vibrafon je melodično tolkalo, ki se od ksilofona in marimbe razlikuje po ploščicah. Te so iz kovine, natančneje iz duraluminija, in odmevnikov, ki imajo znotraj nameščene vrteče se lopute, ki odpirajo in zapirajo zvočni stolpec, s čimer nastane značilni vibrato. Ves ta mehanizem poganja električni motorček, ki je pritrjen na okvir. Dolžina zvoka se podobno kot pri klavirju določa s pedalom, lahko tudi z dušenjem posamezne ploščice z roko ali udarjalko.

TIMPANI

Timpan je tolkalo, sestavljeno iz velikega kotla iz različnih materialov, čez katerega je napeta opna. Opno napenjamo s pedalom ali ročnim mehanizmom, s katerim se spreminja njena napetost in s tem tonska višina. Timpani spadajo med membranofona in idiofona glasbila.

TEHNIKA ROK IN DRŽA TELESA

Vsak tolkalski instument ima po svoje različno tehniko in držo telesa. Začnimo pri kompletu bobnov in malemu bobnu. 

  1. Zelo pomembna je nastavitev višine stola, pedalne činele in malega bobna, da lahko z nogami in rokami dosežemo ostale bobne in činele.
  2. Prav tako je pomembna ravna drža telesa oziroma hrbta.
  3. Na boljše igranje vpliva postavitev kompleta bobnov, tom-tomi morajo biti dovolj skupaj in v dosegu rok, da lahko po njih udarjamo, če imamo komolce nekoliko pokrčene.
TEHNIKA

Poznamo več vrst tehnik držanja palic in igranja. Igramo iz zapestja, lahko si pomagamo tudi s prsti, komolcem, rameni in odbojem palice od opne. Dve najpogosteje uporabljeni drži palic sta klasična (ang. classic grip) in naravna (ang. matched grip).

Pri igranju na melodična tolkala (ksilofon, marimba, vibrafon) se igra s dvema in štirimi palicami, izjemoma tudi s šestimi in osmimi palicami.

Pri igranju z dvema palicama se le-te drži na isti način kot pri naravni drži bobnarskih palic, pri štirih palicah pa dve držimo v naravni drži, dve pa med kazalcem in sredincem. Ta tehnika se imenuje križna, poznamo pa se Stevensovo držo palic, kjer se dve palici držita v naravni drži, dve pa med sredincem in prstancem.

Pri melodičnih tolkalih je zelo pomembna tudi višina instrumenta, da se lahko ob igranju držimo čim bolj vzravnano. Prilagajanje višine nam omogoča posebni mehanizem, ki je nameščen na okvirju instrumenta. S pomočjo tega mehanizma lahko vsak glasbenik po svoji meri prilagodi višino instrumenta.

 

Osnove igranja na tolkala

=
=
=
=
=
=

Tolkala z…

Igranje z osmimi palicami

DoubleBeats - Čmrljev let

koncert tria out of order

Učencev

Programov

Učiteljev

Let delovanja

Kontakt

Lokacija: Koroška cesta 13, 2360 Radlje ob Dravi

Ravnatelj: +386 (0)2 888 06 44 ali 041 797 472

Tajništvo in računovodstvo: +386 (0)2 888 06 43

E-mail: info@glasbenaradlje.si

Uradne ure:  07:00-15:00, v petek 07:00-12:00

TRR: SI56 0130 1603 0712 305

Davčna številka: 17735408

DOSTOPNOST