UČILNICA SAKSOFON

Kaj vem o soksofonu?

EDINSTVENA ZGODOVINA

Saksofon je edino glasbilo, ki je še danes uporabljano v širši rabi, izumila pa ga je zgolj ena oseba – oblikovalec glasbil Adolphe Sax, po katerem je dobil svoje ime. Sax se je rodil v Belgiji leta 1814. Poznan je bil po tem, da je navduševal kot vsestranski glasbenik. Odločil se je ustvariti glasbilo, ki bo združevalo solistične in lirične lastnosti pihal z lastnostmi glasnejših trobil. In tako je leta 1846 v Parizu nastal saksofon.

NEKOČ JE OBSTAJALO 14 RAZLIČNIH VRST SAKSOFONOV

Adolphe Sax je menil, da bi se zven saksofona skladal z različnimi ansambelskimi zasedbami, zato je ustvaril saksofone različnih velikosti – od sopraninskega z najvišjimi toni do kontrabasovskega z najnižjimi toni. Od 14 različnih vrst saksofonov jih je danes v rabi le še šest, in sicer sopranino, sopran, alt, tenor, bariton in bas. Vsak izmed njih se ponaša s tonskim razponom dveh oktav in pol.

Štirje najpogostejši tipi saksofonov: sopranski, altovski, tenorski in baritonski.

EDINO MEDENINASTO PIHALO

Že od samega začetka je bil saksofon narejen iz medenine. Vendar pa ga zaradi ustvarjanja zvoka s pomočjo enega samega jezička uvrščamo med pihala. Poleg njega je edino glasbilo, izdelano iz kovin, ki spada med pihala, flavta, vendar ne pozabimo, da je bila tudi ta sprva lesena.

VSE JE V USTVARJANJU RAVNOVESJA

Ker je bil saksofon oblikovan za premostitev vrzeli med pihali in trobili, je imel pomembno vlogo pri ustvarjanju ravnovesja med tema dvema kategorijama glasbil. Služil je kombiniranju nizkih in visokih tonov. Zaradi tovrstne vsestranskosti je še danes nujen v velikih glasbenih zasedbah kot predstavnik srednjega glasu.

DINAMIČNA OSEBNOST

Saksofon odlikuje lastnost, da ima najširši dinamični razpon med vsemi pihali. Ker ima stožčasto in ne cilindrično menzuro, je zmožen ustvarjati zvok, ki je izjemno podoben človeškemu glasu. Prav zaradi tega se je ob igranju na saksofon mogoče čustveno izražati. Posledično je idealen predstavnik solističnega instrumenta in se že od nekdaj veliko uporablja v džezovski zvrsti. Manj znano dejstvo je, da je pomemben tudi v klasični glasbi, predvsem v delih francoskih skladateljev, kjer se pojavlja kot del orkestrov ter pihalnih in komornih zasedb.

Kako je narejen?

=

Izdelava saksofonov

=

Izdelava jezičkov

Saksofon z…

Andreas Mader

Chris Potter Circuits

Arno Bornkamp

Sonny Rollins

Derek Brown

Michael Brecker

Jean-Denis Michat & Brandon Choi

Učencev

Programov

Učiteljev

Let delovanja

Kontakt

Lokacija: Koroška cesta 13, 2360 Radlje ob Dravi

Ravnatelj: +386 (0)2 888 06 44 ali 041 797 472

Tajništvo in računovodstvo: +386 (0)2 888 06 43

E-mail: info@glasbenaradlje.si

Uradne ure:  07:00-15:00, v petek 07:00-12:00

TRR: SI56 0130 1603 0712 305

Davčna številka: 17735408

DOSTOPNOST