V nedeljo 7. maja bomo gostili vokalni atelje “Robert Stolz” keterega umetniški vodja je učitelj solopetja na Glasbeni šoli Radlje ob Dravi, Aleš Marčič.

Prijazno povabljeni na “Dvoje src v tričetrtinskem taktu”

 

 

 

Izvajalci:

Vokalni atelje Robert Stolz

    Dora Ožvald, sopran

    Petra Crnjac, sopran

    Barbara Juteršek, mezzosopran

    Bogdan Stopar, tenor

    Blaž Stajnko, basbariton

    Tomaž Zamuda, klavir

 

Vokalni atelje Robert Stolz združuje vokalne soliste, ki so svoje pevsko znanje pridobivali na različnih glasbenih šolah in univerzah doma in v tujini. Svojo željo po glasbenem poustvarjanju izražajo z izvajanjem operetnega in opernega repertoarja, muzikalov ter drugih skladb iz različnih glasbenih obdobij. Posebno mesto posvečajo izjemnemu opusu skladatelja in dirigenta Roberta Stolza (1880-1975), svetovno uveljavljenega glasbenika, ki je svojo pot z osemnajstimi leti pričel v Mariboru kot dirigent mariborskega mestnega gledališča (1898-1901).  

Skupina ustvarja pod umetniškim vodstvom pevskega pedagoga in zborovodje Aleša Marčiča, ki je skupino tudi ustanovil.

Vokalni atelje Robert Stolz deluje znotraj Društva nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora.

 

 

O programu:

Robert Stolz se je v svetovno glasbeno zgodovino zapisal kot izjemen skladatelj in dirigent. V njegovi izredno bogati glasbeni dediščini najdemo preko 60 operet, 100 filmov (med njimi je bila skladba Valčkanje v oblakih nominirana za Oskarja) in 2000 drugih popularnih skladb. V Maribor ga je pot zanesla leta 1899, ko je v mestnem gledališču zasedel mesto prvega dirigenta in je tam ostal tri leta. Trideseta leta prejšnjega stoletja veljajo za njegovo zelo intenzivno ustvarjalno obdobje, v katerem so nastale najpomembnejša dela. Eno izmed njih je glasba za film Dvoje src v tričetrtinskem taktu (Zwei Herzen in Dreivierteltakt) iz leta 1930, ki je tri leta za tem dobila odrsko podobo v obliki operete, s podnaslovom Izgubljeni valček (Der verlorene Walzer). Premiera operete je bila 30. 9. 1933 v Zürichu, v Sloveniji pa v celoti še ni bila izvedena. Delo, ki se ne ponaša le z blaženostjo valčkov, kot nakazuje naslov, temveč se v njem kot plesne melodije pojavljajo tudi blues, fokstrot in slowfox, je doživelo izredno velik uspeh.

Ob 90. obletnici krstne uprizoritve operete bomo z Vokalnim ateljejem Robert Stolz na koncertu poleg pesmi, po kateri je delo dobilo naslov, izvedli še njene druge glasbene vrhunce: Tudi ti me boš enkrat prevaral, tudi ti (Auch du wirst mich einmal betrügen, auch du), Če bi lahko živeli dvakrat (Wenn man zweimal leben könnte), Ti si moje najlepše sanjarjenje (Du bist meine schönste Träumerei) in Na Dunaju, kjer cvetita vino in valček (In Wien, wo der Wein und der Walzer blüht) ter druga dela iz Stolzove operetne in filmske produkcije.

Na silvestrski predstavi Dunajske opere je njen šef dirigent Herbert von Karajan leta 1963 Stolzu prvič zaupal dirigirati opereto Netopir J. Straussa. Po velikem uspehu, ki ga je požel, je Stolz tudi kot dirigent postal temeljni steber dunajskega glasbenega življenja.

V drugem delu koncerta bomo tako izvedli nekaj priljubljenih arij in ansamblov iz operet in oper, med njimi tudi iz Netopirja in drugih, s katerimi je Robert Stolz kot dirigent zablestel na svetovnih odrih opernih hiš, gledališč in festivalov. 

 

Vstop prost, prisrčno vabljeni!

 

 

DOSTOPNOST